Drobečková navigace

Kolekce Duše lesa: fascinace přírodou

Blíže k přirozenosti, pravým hodnotám a ruční práci. To jsou hlavní myšlenky kolekce Duše lesa. „Pokaždé, když vkročím do lesa, cítím se šťastný. Snažím se být s přírodou neustále v kontaktu. Jsem vděčný, že jsem příjemné pocity, které v lese zažívám, mohl otisknout do nové kolekce,“ prozrazuje její designér a umělecký ředitel sklárny Moser Jan Plecháč.

Dotek křišťálu

Dokonalé přírodní struktury probouzejí smysly. V dnešní době, kdy strojová výroba takřka předčila člověka, se stále více upínáme k přírodě a k základním hodnotám řemeslné výroby. „Hapticky vnímat precizní brus, dotýkat se luxusní skleněné vázy, mazlit se s ní, to dnes není úplně běžné. Jsem přesvědčen, že právě to lidi potřebují zažívat,“ říká autor kolekce. 

Cesta do nitra lesa

Kolekce vyvolává pocity a emoce jako při procházce lesem. Váza Pinea odkazuje k borovici, Fungi má jemnou strukturu výtrusnice houby, Coneu zdobí textura a barva šišky korejské jedle. Nápojová kolekce s vázou Bark ztělesňuje kůru stromu a váza Microcosmos s rytinou ilustrátora Michala Bačáka zobrazuje mikroskopický pohled do útrob lesa. 

Klid barev Moseru

Pro tvorbu Jana Plecháče je typické hledání kontrastů. Platí to i pro kolekci Duše lesa. Zatímco struktury váz jsou převzaty z přírody, archetypální tvary jsou vytvořené a kultivované člověkem. Do současného portfolia Moseru zároveň vrátil i zemitější, klidnější barvy, které objevil v historickém vzorníku sklárny.

Svoboda jedinečnosti

V přírodě se člověk pohybuje svobodně, je sám sebou. To se autor rozhodl přenést do procesu výroby. Brusič u většiny výrobků z novinkové kolekce nepracuje podle výkresu. Tvoří jen s představou, jak má objekt vypadat. „Měl by zachovat výraz vázy, ale výsledek je čistě na něm. V dynamickém brusu se odráží jeho momentální nálada, rozpoložení. Objekt tak může být expresivnější nebo třeba něžnější, ale vždy unikátní,“ uzavírá Jan Plecháč.


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.