Drobečková navigace

Se sklem v srdci. Oslava Jiřího Šuhájka

Design se nedá dělat bez znalosti technologie. To je umělecká filozofie sklářského výtvarníka Jiřího Šuhájka. Díla autora legendárních moserovských váz, ale i třeba čtyřmetrových skleněných robotů, jsou známá po celém světě. Nestor českého sklářství letos slaví 80 let.

Přestože vystudoval sklářské techniky na české střední a vysoké škole, poprvé si „fouknul” do píšťaly až na Royal College of Art v Londýně. Jak sám říká, teprve tam pochopil, co znamená pracovat ve sklářském ateliéru. Setkání s řemeslem ho ovlivnilo navždy. Design a výroba se u něj od té doby prolínají. Svá díla navrhuje i sám vytváří. Od malých váz pro sběratele až po obří plastiky v exkluzivních hotelech.

Cesta Moserem

S Moserem se Jiří Šuhájek setkal hned po střední škole. Pracoval u nás jako malíř, ale táhlo ho to studovat dál. Absolvoval proto VŠUP u Stanislava Libenského a pak se přesunul právě na londýnskou Royal College of Art. Po návratu dalších sedm let realizoval své umělecké vize jako kmenový výtvarník Moseru a vytvořil řadu výjimečných autorských kolekcí. „Sklárna Moser pro mě vždycky je a bude na prvním místě. Jde o prostor, který má svá specifika. Třeba barevnost, technologie broušení nebo malby. A to mě baví,“ prozradil Jiří Šuhájek.

Jiri Suhajek besides his statues at Moser Glassworks

Řeč skláře

Mladší generace sklářů a výtvarníků inspiruje svým neotřelým přístupem k tvarům a barvám. Ve své tvorbě často čerpá z přírody, což je patrné například u moserovských kolekcí na motivy živlů nebo ročních období. „Práce s píšťalou a roztavenou hmotou je u každého skláře něco jako jeho vlastní jazyk,” řekl v televizním dokumentu Křehkost zrozená ohněm Jiří Šuhájek. 

Jiri Suhajek at the glassworks

Šuhájek rád hledá nové kombinace odstínů, a právě to je možné si vyzkoušet na jeho váze Spheres v konfigurátoru MyMoser. Zájemci v něm zvolí barvu skla a velikost jednotlivých prvků. Podle toho pak naši skláři vyrobí unikátní dílo, nikdo jiný už nebude mít možnost danou kombinaci použít. 

Sklářský světoběžník

Na světě asi není moc míst, kde by Jiří Šuhájek nebyl. Jeho díla jsou zastoupena v muzeích a galeriích napříč kontinenty. „Výstavní prostor je místo, které mi umožňuje vidět tvorbu mimo ateliér. Získávám tak potřebný odstup. Díla se tam navíc navzájem ovlivňují, jedno se odráží v druhém, komunikují spolu,” popisuje umělec.

Jiří Šuhájek získal za svou tvorbu řadu mezinárodních ocenění. Jako lektor nejčastěji působil v USA, jeho studenti však pocházejí i z celé Evropy. 

Sklo v obrazech

Jiří Šuhájek také neváhal vykročit mimo sféru roztavené sklářské hmoty a stát se malířem na klasické plátno. Ani v tomto případě ale duši skláře nezapřel. V jeho dílech se objevilo například plátkové zlato – materiál, se kterým tak rádi pracují moserovští výtvarníci. Ještě výrazněji se „profesionální deformace” projevila v podobě skleněných čoček a prutů, které včlenil přímo do svých obrazů. 

Jiří Šuhájek letos oslavil kulatiny, je mu 80 let. Ať už ho životní a umělecké cesty zavedou kamkoliv, v Moseru budeme vždycky hrdí, že právě u nás vznikla jeho ikonická díla. 


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.