Drobečková navigace

Pít z Moseru, to je zážitek, říká fotograf Lukáš Kimlička

První kousek s rukopisem legendární karlovarské sklárny si pořídil už před pár lety, od té doby se křišťálovými díly od Moseru odměňuje pravidelně. „Někdy si říkám, že už se musím trochu uklidnit, jinak budu mít doma galerii skla,“ směje se fotograf Lukáš Kimlička a začíná vyprávět, co ho na skle tak baví.

Stačí otevřít Lukášův instagramový profil a hned je jasné, že na umění si tenhle bratislavský rodák potrpí. Fashion tu střídají pohledy do jeho čerstvě zrenovovaného bytu, kde má své místo i československé sklo, včetně produktů od Moseru. „Nejdřív jsem si přes bazar koupil takový malý flakon. Prodával ho mladý kluk a já aukci vyhrál, protože jsem jako jediný nesmlouval o ceně,“ vzpomíná Lukáš. Ale ne proto, že by měl peněz na rozdávání – nevyjednával, protože moc dobře věděl, že ruční práce má svou cenu.

 

Sám Lukáš se totiž dlouho živil jako módní návrhář a na vlastní kůži si zkusil, kolik práce může stát za jedním výrobkem. „Kolikrát jsem musel vysvětlovat, proč moje šaty tolik stojí. Stejně tak vím, že za jedním sklářským dílem jsou často hodiny dřiny, čemuž odpovídá i cena. Ručně vyráběná křišťálová díla jsou navíc skvělá investice. Mají opravdovou hodnotu, která se neztrácí s časem.“

 

Svět sklářství a módy se několikrát propojil i pod Lukášovýma rukama. Křišťálové prvky často používal ve svých modelech. „Navrhoval jsem hlavně společenské či svatební šaty a moc rád pracoval se skleněnými komponenty. Líbí se mi, když se věci blyští a lesknou, jsem trochu jako straka,“ směje se. I proto jsou dnes třpytivé skleněné objekty nedílnou součástí jeho domova – krom již zmiňovaného „vydraženého“ moserovského flakonu tu najdete taky sadu skleniček na whisky z kolekce Kubismus v designu od Ronyho Plesla, sklenice na vodu od italského designéra Bruna Morbelliho, karafu z kolekce Bonbon od Lukáše Jabůrka nebo velkou vázu Wish box. Právě na tu je úspěšný fotograf nejvíc hrdý. „Jde o první opravdu velkou věc, kterou jsem si od Moseru pořídil. Když do ní dám květiny, rozkvete celý byt. Navíc mě baví, jak sklo láme a odráží světlo, to je nesmírná podívaná.“

 

Křišťálová díla pro něj nejsou žádné lapače prachu, neboť všechny skutečně využívá. Moserovské skleničky byly na Vánoce nedílnou součástí jeho sváteční tabule, pravidelně v nich taky podává nápoje návštěvám. „Pít z nádherné skleničky je zážitek, můžete tak skvěle podtrhnout moment a dokreslit atmosféru,“ vysvětluje.

 

Krom focení se Lukáš Kimlička věnuje taky stylingu, sem tam se promění v make-up artistu, a při navrhování vlastního domova se na chvíli stal interiérovým designérem. Chtěl by vykročit i tímto směrem? „Nikdy neříkám nikdy. Rozhodně to není jednoduchá práce, ale naprosto mě pohltila a reakce okolí mě přesvědčují, že jsem si snad vedl dobře. Za chvíli ale budu mít hotovo a už teď vím, že mi designování interiéru a shánění vintage kousků po nejrůznějších anticích bude chybět. Kdo ví, třeba se s někým domluvíme…“ A je tu ještě jedna věc, kterou by si tenhle talentovaný sympaťák rád vyzkoušel. „Navrhnout si vlastní skleničku. To by mě nesmírně bavilo!“

 

Lukáš Kimlička

Fotograf, módní návrhář, make-up artista. Lukáš je muž mnoha tváří a svůj talent uplatňuje napříč obory. Vystudoval střední oděvní školu v Trenčíně, později zamířil na bratislavskou Vysokou školu výtvarných umění a své kolekce už představil na módních přehlídkách po celém světě. Patří k nejvyhledávanějším osobnostem nejen slovenské, ale i mezinárodní módní scény.

Foto: Lukáš Kimlička a Katarína Hoffmann Šlesarová


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.