Drobečková navigace

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se letos uskuteční a my budeme u toho

Ačkoliv festival pro letošní rok změnil svůj termín konání, je tomu tak zejména proto, aby mohl mít podobu na kterou jsou diváci a návštěvníci zvyklí. Jsou ale tradice, které se neustále dodržují a jednou z nich je křišťálový glóbus, který je hlavní cenou pro vítěze 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Na vítěze letošního ročníku čekají zlaté a stříbrné sošky. Křišťálový glób, který pochází z rukou sklářů firmy Moser, je připevněn k bronzové sošce, jejíž předlohou byla Ema Černáková, druhá vicemiss České republiky z roku 2001.

Mezinárodní Filmový Festival Karlovy Vary

Velkou festivalovou cenu, která po dokončení měří 42 centimetrů a váží necelých 5 kilogramů, již obdržela řada hvězd filmového plátna, mezi nimi jsou např. John Travolta, Oliver Stone, Susan Sarandon, Judi Dench, Jude Law, Robert de Niro, Robert Redford a mnoho dalších. „Cesta glóbů začíná ve sklářské huti, kde je vyrábíme z bezolovnatého křišťálu. Roztavené sklo o teplotě přes 1000 stupňů Celsia je potřeba zformovat. Pokud poté křišťál projde přísnou kontrolou kvality, jde do rukou brusičů. Ti jej opět ručně vybrušují do ideálního tvaru a následně leští. Poslední fází výroby festivalových cen je připevnění křišťálových koulí k bronzovým soškám,” komentuje proces výroby Martina Jirásková, marketingová ředitelka firmy Moser.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největším festivalem v České republice a jedním z nejprestižnějších ve světě, spolu s festivaly v Cannes, Berlíně, Benátkách nebo Tokiu.


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.