Drobečková navigace

Legendární Hrušky končí. Sklidíte poslední kusy?

Horko, které snesou jen ti nejzkušenější. Pětadvacet kilogramů rozžhavené skloviny na píšťale. Sklář s takovou váhou přesto zachází ladně, každý jeho pohyb je promyšlený. Tím sklářem je Zdeněk Drobný, který pro Moser pracuje už více než padesát let. Teď však tvoří jedno ze svých posledních děl, brzy totiž odejde do důchodu. Pod jeho rukama vzniká váza Hruška – váza, kterou nikdo jiný nedokáže vyfouknout.

 S odchodem sklářského mistra Zdeňka Drobného proto končí také tento výjimečný sklářský počin, inspirovaný tvarem hrušky. Za jeho designem stojí výtvarník Lukáš Jabůrek, který v letech 2013 až 2018 rovněž působil jako umělecký ředitel sklárny. Váza Hruška je jeho nejvyhledávanějším designem, vždyť jde o opravdové veledílo: Vzniká ze zmiňovaných 25 kilogramů roztavené sklářské hmoty, před broušením pak má o deset kil méně. Brusiči následně množství hmoty ještě sníží přibližně na polovinu. Ani broušení není jen tak, cesta k finálnímu tvaru trvá desítky hodin. Výsledkem je osmikilový klenot, který zaujme asymetrickým nakloněním, ostrými hranami i robustností. Zdá se, že padá, přesto byste jen stěží našli stabilnější doplněk interiéru. Na výšku má třicet centimetrů, a tak ho v prostoru rozhodně nepřehlédnete. 

Váza Hruška se do portfolia Moseru zařadila v roce 2011, o rok později získala Cenu veřejnosti v soutěži Czech Grand Design. Na její začátky vzpomíná i mistr Drobný: „Lukáš Jabůrek sklárnu obohatil o skleněné vázy ve tvarech a velikostech, které jsem nikdy předtím nedělal. Speciálně pro Hrušku jsme museli jsme nakoupit silnější píšťaly o průměru 26 milimetrů,“ říká. Výzvou pro něj bylo i barvení – váza Hruška totiž vzniká technikou podjímání, kdy se barvy kombinují a vytvářejí plynulé přechody, pastelové tóny se mísí s těmi výraznými a sytými. A jak je možné, že si Zděnek Drobný i ve svých 65 letech hravě poradí s bezmála třicetikilovým nákladem na píšťale? „Hodně sportuji. Když člověk dělá fyzicky náročnou práci, je to nutnost. Teď chci ale uvolnit místo mladým talentům. Ale pokud bude potřeba záskok, jsem připraven pomoct! Moser mi toho hodně dal a já mu to rád vrátím zpátky.“

Moser nyní nabízí pár posledních kusů Hrušky, které Zdeněk Drobný a Lukáš Jabůrek podepsali. Váza se tak může stát nejen sběratelským kouskem, ale také symbolem houževnatosti, vytrvalosti a síly – vlastností, které jsou ve sklářství i životě nepostradatelné.


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.