Drobečková navigace

Křišťálové ceny pro záchranu životů

I v letošním roce Český národní registr dárců dřeně ocenil význam jednotlivců i firem, kteří podporují jeho aktivity. Ceny, při této příležitosti předávané, vyrábí naše sklárna již téměř 20 let.

Každá ze tří cen jejichž ústředním motivem je strom – symbol života – prochází během svého vzniku přibližně 20 páry rukou. Nejnáročnější z tohoto procesu, který trvá několik týdnů, je zušlechtění skleněného objektu brusem a rytinou – v obou případech s velkým důrazem na přesnost a na detail. 

Na začátku letošního roku bylo celosvětově evidováno 39 654 883 dárců kostní dřeně, z toho 100 375 u českého národního registru. Zvyšovat naději na život těch, kteří onemocní, znamená neustále získávat nové dobrovolníky. Uplynulý rok navíc situaci komplikovaly podmínky diktované pandemií. Přispět k ocenění těch, kteří pro podporu jejich odhodlání vytvářejí ideální podmínky, je pro nás o to větší ctí. 

Přestože jsou počty dárců úctyhodné a možnost obracet se na ně funguje mezinárodně, pořád existuje mnoho pacientů, kteří na toho svého čekají. Na jejich získávání intenzivně pracuje tým Českého národního registru dárců dřeně, který pomáhá již od roku 1992 nemocným s onkologickým onemocněním krve především v ČR. 

Málokdo ví, jak nesnadné je v tomto boji o lidské zdraví uspět, a málokdo tuší, že na jedinou shodu mezi pacientem a dárcem připadá aktuálně 120 registrovaných. Naše sklárna je hrdým partnerem registru, respektive jeho nadace už téměř dvacet let a téma rozšiřování databáze dárců považuje za velmi naléhavé: 

„Připojujeme se k poděkování všem, kteří se k dárcovství odhodlali, ale i těm, kteří je pro tento krok získali, a těšíme se na další spolupráci!“ 

Co bychom všichni měli vědět: 

  • pro pacienta trpícího poruchou krvetvorných buněk většinou NENÍ jiná možnost záchrany než darování kostní dřeně 
  • 75 % dárců kostní dřeně není příbuzných s pacientem, jedná se o dobrovolné dárce 
  • pro každého čtvrtého pacienta se bohužel vhodný dárce nenajde, z tohoto důvodu je potřeba stále navyšovat počet potencionálních dárců v registru 
  • vaším zápisem do registru se zvyšuje pravděpodobnost, že pacient svého dárce najde 
  • počet registrovaných dárců ve světě: 39 654 883 
  • počet registrovaných dárců v ČNRDD: 100 375 
  • počet odběrů krvetvorných buněk díky ČNRDD: 1994 
  • pokud jste vybrán jako vhodný dárce, můžete s odběrem souhlasit či nikoliv, je to jen na vás 
  • v případě souhlasu máte na výběr ze dvou různých typů odběru krvetvorných buněk (volba je opět pouze na vás): 
  1. klasickým odsátím dřeně z kosti (tradiční způsob / narkóza) 
  2. získáním buněk ze žilní krve separací, podobně jako při odběru krevní plazmy 

Úspěšnost transplantace:

  • u dospělých pacientů 60–80 % 
  • o u dětí 70–90 % 


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.