Drobečková navigace

Jaký tvar sklenic zvolit pro šampaňské – flétny, nebo misky?

Sklenice na šampaňské ve tvaru flétny jsou klasika. Stále více vinařů, sommelierů i běžných milovníků šumivého vína však nově dává přednost miskám. Co je k tomu vede?

Na začátku byla flétna

Úzký tvar sklenice byl kdysi praktickou nutností. V perlivém víně totiž plavaly částečky, které se musely usadit na dně a tam také zůstat, aby nerušily při pití. I když nás sediment už zhruba 200 let trápit nemusí, protože se nápoje filtrují, rádi jsme u fléten zůstali. Jsou pro nás symbolem elegance a noblesy.

Šperk sklenka na šampaňské, 330 ml

Chvála misek na šampaňské

Proč se tedy objevují hlasy, že jsou misky lepší volbou? Šampaňské je víno, a tak bychom s ním měli i zacházet. Abychom lépe vnímali jeho buket, je vhodnější ho podávat v širších sklenicích. Ty mu dovolí lépe dýchat a odhalit všechny aromatické i chuťové vrstvy.

Splendid miska na šampaňské, 150 ml 

Flétny neřekly poslední slovo

Kromě elegantního vzhledu mají flétny ale jednu velmi praktickou vlastnost: úzké hrdlo lépe drží bublinky. Oxid uhličitý jím tak snadno neprojde, a flétna tudíž uchová perlivost déle než miska. To je obzvlášť důležité v situacích, kdy se nápoje rozlejí do sklenic, ale nepijí hned.

Maharani flétna na šampaňské, 160 ml

Ani odborníci nejsou zajedno

Pokud teď nevíte, jak se rozhodnout, nejste v tom sami. Na volbě sklenic se mnohdy neshodnou ani odborníci. Zatímco někteří akceptují výhradně misky, jiní považují při celé řadě příležitostí flétnu za vhodnější. Řiďte se tak svými preferencemi. Všichni si přece chceme nápoj užít a nezáleží až tolik, z jaké sklenice to bude.

Royal sklenka na šampaňské, 220 ml


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.