Drobečková navigace

Hra světel a posloupnosti. Jak vzniká nová váza Ananas?

Značí přátelství a pohostinnost, svého času zároveň zdobil královské hostiny. Ananas od ostatního ovoce vybočuje nejen svou symbolikou, ale také specifickým vzhledem a tvarem, který vystihuje dokonalá posloupnost jednotlivých útvarů.

Podivuhodným přírodním úkazem se inspiroval také výtvarník Lukáš Jabůrek při navrhování nové vázy pro Moser. Její finální podobě předchází hodiny ručního broušení, péče a řemeslné dovednosti, při níž se pečlivě zohledňuje každý detail. Zaměřili jsme se na práci mistra kuliče.

„Základem je vytvořit hluboký výbrus, z něhož postupně vzniká váza, která esteticky velice věrně připomíná toto zajímavé ovoce,“ objasňuje mistr kulič Milan Tůma. Ve společnosti Moser působí přes 45 let a posledním výrobkem, do kterého přenesl svůj dekády zdokonalovaný um, se stala právě oslnivá váza Ananas, navržená předním současným výtvarníkem Lukášem Jabůrkem. 

Podle vyhlášeného mistra kuliče vždy záleží především na vzájemném porozumění, jedině tak totiž může brusič skutečně pochopit vize designéra. Lukáše Jabůrka vnímá jako nadaného mladého umělce, který vybočuje odvážnými nápady. V neposlední řadě by Ananas nevznikl bez mistra skláře Milana Mana, který v Moseru začal pracovat již v druhé polovině 80. let. 

Broušení na kuličském stroji

Vázu Ananas z medově zabarveného topasového skla zdobí ručně broušené hluboké čtyřúhelníkové plástve. Brusič v tomto případě stráví hodiny modelováním, ke kterému musí přistupovat s maximální přesností a trpělivostí. Zároveň platí pravidlo, že co se u skla odebere, to už nejde vrátit. „Příprava je velmi důležitá, odvíjí se od ní totiž celkový výsledek,“ konstatuje Milan Tůma a pokračuje: „Vždy musíte pečlivě promyslet svůj postup, aby nedošlo ke zbytečnému broušení nebo se materiál neodebíral pro nic za nic.“ Na Ananas si nejprve překreslí návrhy designéra, které rozdělí na jednotlivé segmenty, aby vznikla síť, do níž poté vkládá konkrétní brusy. Samotné broušení Ananasu zabere zhruba jeden týden.

 

Aby vznikl patřičný ananasový efekt, namísto tradičního horizontálního broušení se uplatňuje broušení vertikální. S tím pomáhá speciální kuličský stroj. „Má rozmanité vertikální kotouče o různých velikostech zhruba od jednoho až po šedesát centimetrů,“ upřesňuje Milan Tůma. Brusné kotouče se liší specifickými tvary, mohou být špičaté, rovné, šišaté nebo kulaté. Zkušený mistr kulič jako Milan Tůma díky nim dokáže ve skle vytvářet nejrůznější efekty a hloubky brusu.

Perfektní Fibonacciho posloupnost

Podobně jako například borovou šišku vystihuje i plod ananasu takzvaná Fibonacciho posloupnost. Jde o jev perfektní posloupnosti, kterému se říká také zlatý řez, kdy se malé útvary skládají do spirál. „Síť, která vytváří posloupnost, nesmí být příliš jemná, hrubá ani velká. Musí se najít způsob, jak šířku daných segmentů přizpůsobit tak akorát,“ vysvětluje Milan Tůma a upozorňuje, že se při podobném postupu musí ještě důkladněji hlídat síla brusu, aby se materiál neprobrousil naskrz.

 

Třicet centimetrů vysoká váza Ananas částečně navazuje na ikonickou Hrušku, která rovněž zaujme působivou barevností hned na první pohled. Výbrus a dovednosti brusiče ovlivňují také to, jak moc barvy vyniknou. „Těžko lze dopředu přesně určit, jaká hra světel a barev vznikne. Podle výkresů si jakýkoliv výrobek dokážete v hlavě představit, ale na konci vás vždy překvapí. V případě Ananasu velmi mile,“ dodává mistr kulič, jehož jméno se s Moserem pojí už od roku 1976. 

Váza Ananas zkrátka ztělesňuje mistrovskou zručnost sklářů a brusičů Moseru. A ukazuje, že když se vize setká s poctivou ruční prací, vzniká váza, která oblíbené tropické ovoce nepřipomíná pouze tvarem, ale i smyslem pro detail a celkovou estetikou.

Kdo se podílel na tvorbě prvního Ananasu?

Lukáš Jabůrek, designér

Patří k nejvyhledávanějším sklářským výtvarníkům současnosti. Absolvoval Vyšší odbornou školu sklářskou v Novém Boru a v Moseru sbíral zkušenosti napříč profesemi. Od výtečného brusiče se vypracoval až na uměleckého ředitele sklárny, kterým byl do roku 2018. Jako designér se může pyšnit Cenou veřejnosti v prestižní soutěži Czech Grand Design, kterou získal díky kolekcím Kolorit a Hruška. Je zároveň držitelem prestižní Tableware International Award of Excellence. Mezi jeho aktuální výtvory patří impozantní vázy Clouds nebo právě Ananas.

 

Milan Tůma, mistr kulič

Svou cestu v Moseru započal v druhé polovině 70. let ve výrobě jako brusič. Pro svůj um se stal součástí interního vývojového Studia Moser. Podílel se na tvorbě nových kolekcí a tvořil s předními zahraničními i tuzemskými výtvarníky v čele s Reném Roubíčkem. „Dělali jsme spolu různé lepené kompozice. Rád na něj vzpomínám, šlo o úžasného výtvarníka s citem pro materiál a tvar,“ líčí s úsměvem Milan Tůma. Coby mistr brusič má za sebou řadu unikátů a nevšedních broušených objektů. 

 

Milan Man, mistr sklář

Jeho školní praxe nakonec přerostla v celoživotní zaměstnání a vášeň. Milan Man do Moseru nastoupil roku 1986 jako baňkař a pomocník. Dnes je uznávaným sklářským mistrem, který nejradši pracuje na větších objektech, u nichž vedle zručnosti záleží také na fyzické a psychické odolnosti skláře. Ze své současné pozice dbá na týmovost a komunikaci, aby v kolektivu vše fungovalo správně.


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.