Drobečková navigace

Corning museum skla

Vše o křišťálu: na návštěvě v muzeu skla v americkém Corningu

Za Atlantickým oceánem, uprostřed kraje lesů a jezer, na půli cesty mezi New Yorkem a Niagarskými vodopády, se nachází sklářský poklad.

Od jedné z kolébek evropského sklářství v české kotlině je vzdáleno dlouhých 6 500 km, přesto je to místo skutečně zasvěcené sklu a sklářství jako řemeslu. Pojďte s námi, vezme vás na prohlídku do amerického křišťálového města Corningu.

Corning byl původně díky svému umístění a přírodním zdrojům hlavně dřevařské město. To se ale změnilo po občanské válce, kdy se město přeorientovalo na sklářskou výrobu. Netrvalo to dlouho a ze značky Corning se stal největší americký, ale i významný světový, producent sklářský výrobků. Nejen, že se tu psaly dějiny sklářství na novém kontinentu, tohle místo zároveň bylo i součástí historie lidstva samotného. Právě do Corningu totiž v roce 1897 vyrazil asistent T.A. Edisona najít obal pro právě vynalezenou žárovku. Rozsvítilo se mu, když viděl mladého sklářského učně, jak si hraje s píšťalou, na jejímž konci se tvaruje vyfukující se sklo. A to není všechno, corningské sklo už po generace slouží americkému námořnictvu a bylo i při dobývání vesmíru například na raketě Apollo.

Tohle místo si tak rozhodně zasloužilo větší pozornost. V roce 1950 v blízkosti továrny vzniklo vůbec největší muzeum skla na světě, které dnes pokrývá více jak 3 500 let dlouhé historie skla sbírkami čítajícími více než 50 000 objektů. České sklo a Moser, jako jeden z jeho předních a unikátních představitelů, má v muzeu samozřejmě své místo. A jak jsme se sami přesvědčili, je poměrně významné. Historické fotografie, propagační materiály a články, obchodní a diplomatická korespondence, výrobní ale i čistě umělecké podklady. Stručně řečeno, všechny segmenty dnešní sklárny – výroba, studio, marketing i prodej mají v corningském archivu svou složku. Nalezli jsme vzácné dopisy a poděkování sklárně od maharadžů, šejků a králů, ale i nádherné nákresy a střihy našich jedinečných výrobků.

A pak přijde to nejdůležitější – vidět oslňující Moser exponáty přímo v expozici. Není jich málo. A pozor, prohlédnout si je můžete hned teď i vy. Stačí na webové stránce Corning Museum of Glass jít do sekce sbírky a do vyhledávacího řádku zadat kouzelné slovo: Moser. Objeví se vám fotogalerie exponátů včetně podrobných popisků. V Corningu tak najdete skutečně druhou výjimečnou pokladnici moserovských křišťálových pokladů.

Koho sklo opravdu zajímá, ten najde v Corningu svůj skrytý ráj. Kromě muzea tu totiž sídlí největší knihovna věnovaná sklu na světě, přední americká škola specializující se na výuku řemesla a také expozice, ve které mohou návštěvníci živě vidět přímo výrobu skla. Ta má dokonce svou putovní verzi v pravém americkém trucku, takže sklářské pece mohou cestovat po USA a dělat osvětu. No není to fascinující? Téměř 500 000 návštěvníku ročně je jasnou odpovědí. Corningské muzeum se každý den otevírá s mottem: „Inspirujeme lidi, aby viděli sklo v jiném světle“. A to je cíl, se kterým bytostně rezonuje i sklárna Moser. Jsme hrdí, že tradice karlovarského skla má v největším muzeu skla na světě svou nesmazatelnou stopu.


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.