Drobečková navigace

Řemeslo zblízka: na kontrole kvality

Tentokrát se dostáváme doslova pod drobnohled! Vydáváme se totiž na stanoviště první kontroly kvality (KKI).

Toto místo možná na první dojem postrádá romantiku sklářského řemesla, vládne tu totiž přísné oko kontrolora. Jinak to ale vlastně ani nejde – k udržení kvality, kterou si žádají výrobky Moser, nepatří kompromisy ani sentiment.

Stejně jako v celé manufaktuře, i tady hrají hlavní roli lidské ruce. Pomalu, ale jistě se otvorem chladicí pece blíží polotovary vyfouknuté skláři u pece. Teď přichází na řadu rozhodující moment – poputují k dalším stanovištím ve sklárně a stane se z nich jeden z unikátních kousků Moser, nebo se vrátí zpět recyklací k tavbě?

Rozhodujících faktorů je hned několik. Kontroloři se zaměřují na všechny/jakékoli vady kvality. V první řadě jsou to bubliny, takzvané kyšpy, a pak též kameny, tedy hrudky písku vzniklé ve skle nedokonalým protavením skloviny. A výrobek musí samozřejmě odpovídat i výkresové dokumentaci. Nehoupe se, stojí rovně? To všechno zajímá kontrolory, když roztáčí každý jeden kus (v rotačních tvarech) na tzv. točně.

Jednoduché: ANO/ NE rozhoduje. Moser kontrolorům kvality projdou rukama během let stovky až tisíce výrobků. Za každým z nich už v této fázi stojí velký kus práce, pokud ale neobstojí, nic naplat – putuje do kontejnerů tříděných podle barev a poté už znovu na začátek do království mistra kmenaře.

Sklo Moser jednoduše žije a život v sobě nese, jeho součástí je proto nezbytně i tenhle článek. Koloběh, na jehož konci se dostává k zákazníkovi to nejlepší, co dokáží vytvořit zlaté moserovské ruce – srdce – emoce.


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.