Drobečková navigace

Moser představuje Františka Jungvirta

Je mladý, talentovaný, ctí řemeslo i jeho souvislosti… a sklo má doslova v krvi. Díky téhle kombinaci se rodákovi z Vimperka, Františku Jungvirtovi, podařilo zazářit v loňském ročníku Ceny Ludwiga Mosera.

A s jasnou vizí přišel František i na karlovarské Dvory zrealizovat své nápady. O vztahu ke sklu, práci ve sklárně Moser i vzniklé limitované edici Merano POP mluví otevřeně a s pokorou…

FRANTIŠKU, JE VÁM 23 LET A UŽ SLAVÍTE SE SVOU PRACÍ ÚSPĚCHY. BAVÍ VÁS HLEDAT STÁLE NOVÉ MOŽNOSTI A VÝZVY?

Dělat sklo je samo o sobě výzva. Baví mě a vnitřně naplňuje pracovat s materiálem, který nabízí tolik možností, které se nedají tak rychle vyčerpat. Při práci se sklem neustále objevujete. Baví mě jeho tvárnost za horka, ale i schopnost opracování či zušlechtění za studena. Svět umění je pro mne plný objevování, poznávání a cestování. Cítím se v něm dobře.

JAKÁ BYLA VAŠE CESTA PRÁVĚ K TOMUTO OBORU?

Během studia na Střední škole v Třeboni (obor malba skla) jsem se rozhodl, jakým životním směrem chci jít a co chci dělat. Ateliér skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové byl jasnou volbou. Má cesta ke sklu začala ale už v mé rodině. Sklárny ve Vimperku, odkud pocházím, sice zanikly ještě dříve, než jsem se stačil narodit. Do kontaktu se sklem jsem ale poprvé přišel prostřednictvím svého dědečka, brusiče, díky kterému jsme měli doma skla plné vitríny. Možná právě tam vzniklo mé zalíbení.

DOSUD JSTE BĚHEM STUDIÍ MĚL MOŽNOST PRACOVAT NA ŘADĚ PROJEKTŮ. JE PRO VÁS SPOLUPRÁCE SE SKLÁRNOU MOSER V NĚJAKÉM OHLEDU JINÁ?

Každý projekt je jiný – komunikujete se sklárnami, lidmi z oboru, ale také klienty z úplně jiných sfér. Každý má své požadavky, podmínky a vkus. Jednotlivé projekty vám tak přináší spoustu nových zkušeností, kterých si vážím nejvíc. Ve většině případů se jedná o konkrétní zadání a přání klienta. Při spolupráci s Moserem šlo ale o realizaci mých vlastních nápadů.

K bližší spolupráci se sklárnou jsem se dostal už dříve díky předchozímu uměleckému řediteli, Lukáši Jabůrkovi. Sklárna Moser mi umožnila realizovat můj vysněný projekt (Birth of the Future behind Glass), který by bez jejich pomoci (podpořeno také Lotech Design, UMPRUM a CZDW) zůstal jen na papíře. Instalace měla již dvě úspěšná mezinárodní představení, v Londýně a Miláně, v Čechách zažila svou premiéru na Czech Design Weeku a nyní bude verze s robotickým ramenem představena na letošním Designbloku pod školním projektem Ateliero Robotico, UMPRUM.

František Jungvirt, Merano, Moser, design

S MOSEROVSKÝM SKLEM SPOJUJE VAŠI TVORBU JEDEN DŮLEŽITÝ ASPEKT – BARVY. VY JSTE SE ALE V KARLOVÝCH VARECH NEVYPRAVIL DO KMENÁRNY. VYBRAL JSTE SI VELMI KLASICKÝ, ČIRÝ DESIGN VÁZY MERANO A BARVU NA NĚJ APLIKUJETE S POMOCÍ AIR-BRUSHE. JAK VÁS TENHLE OBRAT NAPADL?

Právě barevnost skla, luxusní vzhled, tradice a dokonalé řemeslo jsou tím, co mě vždy na výrobcích Moseru fascinovalo a k čemu jsem přistupoval s velikým obdivem a respektem.

Pro svůj projekt jsem hledal tu nejreprezentativnější českou sklárnu a její tradiční výrobek. Moser a křišťálová váza Merano to pro mě splňují.

Vázy z foukaného skla, ručně broušené a malované, se zlatým listrem a oroplastikou, vyráběné tradičními řemeslnými postupy a vycházející z estetiky 18. a 19. století jsou v mém projektu vystaveny dalšímu výrobnímu procesu, který vázy redesignuje a vnáší do nich další časově i koncepčně kontrastní roviny. Objekty jsou zároveň součástí performancí, při nichž je lesk křišťálu doplňován o barvu.

CO NA NĚJ ŘÍKALI SKLÁŘŠTÍ MISTŘI, NEBO DOKONCE PŘÍMO KMENAŘI, KTEŘÍ BARVU SKLA MÍCHAJÍ?

Měl jsem možnost mluvit jen s některými z nich. Ve většině případů mě potěšil zájem o mou myšlenkou a její výsledek Samozřejmě jsem se setkal i s negativními názory. Sám jsem ale řemeslo studoval a uznávám jeho hodnoty, obdivuji a respektuji práci zručných sklářů a podle toho pracuji i ve svých uměleckých projektech. Řemeslná kvalita a detail jsou pro mě vždy tím nejpodstatnějším bodem.

František Jungvirt, Merano, Moser

JAKÁ PRO VÁS BYLA PRÁCE PŘÍMO U PECÍ V KARLOVÝCH VARECH? ODNÁŠÍTE SI ZE SKLÁRNY MOSER NĚCO NOVÉHO PRO SVOU PRÁCI?

Vzorování na huti v Karlových Varech jsem si moc užil. Skláři v Moseru jsou velmi šikovní, plní lásky k řemeslu, zkušeností a vlastních příběhů. Pracoval jsem zde vůbec poprvé s technikou podjímání skla a ta mne natolik zaujala, že jsem ji využil i pro své další kolekce, které se staly velmi oblíbenými.

JAKÉ DALŠÍ PŘÍLEŽITOSTI A VÝZVY VÁS ČEKAJÍ V NEJBLIŽŠÍ DOBĚ?

Nejbližší akcí je Designblok, kde bude k vidění právě projekt z mé spolupráce se sklárnou Moser. V prosinci představím nové kolekce na Czech Design Week, festivalu designu.

Nejvíce se asi připravuji na svou bakalářskou práci, čeká mě ale také několik výstav. Patří mezi ně i instalace v Café Louvre, která představí mé autorské kolekce, ale právě i limitovanou edici Merano POP, jako součást oslav 30. výročí boje za svobodu a Mezinárodního dne studentstva.

František Jungvirt, Merano, dark


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.