Drobečková navigace

Poslední řádky 2019

Přichází čas z celého kalendáře vůbec nejdůležitější – doba odpočinku, rozjímání a sdílení, ke které neodmyslitelně patří i vzájemné myšlenky a přání.

Každý prožíváme Vánoce po svém, jedno ale jistě vnímáme stejně. Jedinečnou atmosféru, kterou není snadné zachytit v několika řádcích na pohlednicích, v dopisech nebo e-mailech.

I přesto se o to pokusíme, protože po celý rok na Vás – na naše zákazníky, partnery, spolupracovníky i obdivovatele – při naší práci myslíme. Přejeme Vám tedy Vánoce takové, jaké jsou Vašemu srdci nejbližší. Užijte si je se svými blízkými a naplno všemi smysly – prožijte křišťálově krásné svátky! A protože je toto i poslední blogové rozjímání psané s datem 2019, dovolíme si přidat přání do dalšího období. Krom toho vůbec nejdůležitějšího – zdraví, spokojenosti a štěstí, Vám přejeme i to, co je křišťálu bytostně vlastní. Ať je pro Vás rok 2020 rokem, který Vám dá jasný vý/nadhled. I my už vzhlížíme všemu novému vstříc. Rok 2019 ve sklárně Moser si ale zaslouží alespoň krátkou rekapitulaci.

Jaký byl náš rok v číslech? Začněme od sklářské prahmoty – písku, kterého jsme v minulém roce spotřebovali neuvěřitelných 396 tun. Z písku sklovina, ze skloviny sklo, to je ale jen začátek příběhu. Pak teprve přichází na řadu nekonečné hodiny práce, nejen u sklářských pecí. Za rok 2019 jsme na karlovarských Dvorech napočítali více než 612 480 odpracovaných hodin. Čas, který ani setinou vteřiny nepatří robotům, přístrojům nebo automatizaci. Je to čas lidí, kteří se oddaně věnují práci, kterou jen tak někdo neumí. Skláři nejsou jen mistři, baňkaři, podavači nebo nosiči, ale i kvalitáři, brusiči a rytci. Jeden tým, který společně netvoří jen na pohled krásné předměty, ale umělecká díla, která v sobě skrývají život a příběhy. Za uplynulý rok jsme takových příběhů odvyprávěli 91 000, z toho 25 000krát v podobě kalíšků, 4 300krát ve formě váz a 430krát zhmotněním mistrovských rytin. Celých 220 kusů kotoučů se protočilo v kuličské a hranařské dílně.

To všechno v provedení každého, jednoho malého pohybu mnohdy i několika párů rukou. Když se sklářů zeptáte na jejich práci, nejčastěji řeknou: DŘINA. Hned vzápětí se ale obličeje, sálající teplem, rozzáří úsměvem a přidávají dodatek. Je to KRÁSNÁ dřina, na jejímž začátku stojí živá hmota a na konci křišťálová krása. Je to práce, která skláře každý den staví před nové výzvy posouvat své hranice. 2 240 litrů vypitého nealkoholického piva, dodávajícího sklářům důležité minerály, je v podstatě jen kapka.

A protože ve sklárně na Dvorech se každodenně dějí malé zázraky, myslíme na to, abychom vděk za tuto práci i vraceli. K výrobě ručně foukaného skla jsou zapotřebí dřevěné formy, nejčastěji ty vyrobené z hrušní. 100 nových stromků tohoto druhu se proto nově zelení v okolí naší manufaktury.

Byl to jednoduše rok náročný, ale i plodný a my už se teď těšíme na ten další. Sledujte nás – v lednu 2020 začneme psát další řádky.

Moser, dárek


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.