Drobečková navigace

2019: rok kdy Moser a Jose Pizarro přepsali historii sherry

Ohlédnutí za uplynulým rokem se ve sklárně Moser letos neobejde bez vyzdvihnutí jedné opravdu výjimečné mezinárodní spolupráce.

Na jejím konci stojí sklenky, které formoval silný příběh a které za pár měsíců stihly výrazně promluvit do vnímání a konzumace jednoho z nejtradičnějších fortifikovaných vín. 2019 se proto do Moser kroniky zapíše jako rok, kdy jsme s věhlasným šéfkuchařem José Pizarrem pozdvihli zážitek z pití sherry.

Pokud bychom chtěli vzít vyprávění od začátku, museli bychom se vrátit ještě o rok nazpět. Klíčová návštěva milovníka umění a šéfkuchaře, kterému se přezdívá kmotr španělské kuchyně v Anglii, se totiž odehrála v roce 2018. José Pizarro si do Karlových Varů původně přijel vybrat nové přírůstky pro svou soukromou sbírku. Pak se ale setkal přímo s našimi mistry, včetně šéfdesignéra Petra Larvy, a tenhle výlet dostal naprosto nový rozměr. A tady už tento příběh dost možná znáte i Vy. Tak tedy jen krátce. To, co se událo, lze označit za jedinečné spojení správných osob na správném místě. Josému dlouho ležel na srdci způsob pití a status, jaký má sherry v Anglii, a sklárna Moser má už po staletí jako jediná na světě know-how k výrobě prvotřídního bezolovnatého křišťálu a hlavně – skvělé nápady.

José Pizzaro, tulipánový tvar sklenky na cherry, Moser

Tradiční tulipánovitý tvar a malá velikost kalíšků sherry sklenek v Anglii podle Josého Pizarra nemohly sherry svědčit, a tak se pustil s Petrem Larvou do přemýšlení. Prvotní myšlenka vzešla z tvaru spojených dlaní, krásného symbolu ducha člověka i sherry jako nápoje. Vzniklá sklenka je větší, přesto ne obrovská, a má tvar, který naplno umožní vychutnat si sherry, jeho chuť i aroma. Výjimečnost tohoto zážitku stvrzuje i limitovaný počet – ručně vyrobeno bylo pouhých 300 kusů signovaných samotným José Pizarrem.

Sešly se rok s rokem a v září 2019 přišel ten moment – oficiální představení produktu, který přirostl k srdci nám všem. O Moser & Pizarro sherry sklence už ale dávno předtím bylo slyšet. Na jaře 2019 ji José poprvé ukázal Británii na stanici Sunday Brunch a křišťálem zazvonilo i rozhlasové vysílání populární komerční stanice Virgin Radio.

To už nebylo pochyb, že se zrodila nová ikona sherry. Vzápětí přichází zprávy z míst nejvyšších, od samotné španělské komise Consejo Regulador de Jerez, která hlásí:

„Jsme nadšeni z této sklenky navržené ve spolupráci Josého Pizarra a sklárny Moser, která vyzdvihuje sherry k velmi vysokým standardům, jež si toto víno rozhodně zaslouží. Jsme přesvědčeni, že tato výjimečná sklenka obohatí zážitek z pití sherry, a jako hlavní regulatorní orgán pro tento nápoj ji s radostí schvalujeme.“

A tak se z tohoto karlovarského kousku stala žhavá letní novinka napříč (nejen britskými) magazíny – od lifestylové Marie Claire až po celou řadu mezinárodních periodik věnujících se interiérovému designu a hlavně sklu a stolování. O sherry novince z dílny Moser & José Pizarro se toho jednoduše napsalo hodně. Snad nikdo ale nedokázal zcela nový a jedinečný zážitek z použití této sklenky popsat jako magazín The Glass.

„Pití sherry z Pizarrovy sklenky je ultimátním požitkem pro všechny smysly. Zakřivený tvar těla umožňuje naplno si vychutnat aroma sherry ještě předtím, než naleznete naplnění v chuti tohoto vína. Tahle sklenka má velmi svůdné vlastnosti a ráda je propůjčí šťastlivci, který má tu čest se z ní napít. Pohodlně padne do ruky a dodá eleganci každému vašemu pohybu. Obrovské vinné sklenky se staly v posledních letech módním trendem, tenhle krásný kousek je ale vytvořen v souladu s lidskými proporcemi, a umožní vám tak udržovat i při pití oční kontakt. Nepatrný odlesk, který vznikne, jakmile se jemný zlacený okraj na dýnku setká se světlem při pozdvihnutí a pokládání sklenky, je hravý a úchvatný – a přesně tak se budete cítit i vy při napití. “

Tenhle krásný a detailní popis od odborníků mluví opravdu za vše. Co dodat? Snad jen, že i před Vánoci bylo sherry sklenku Moser & José Pizarro v Británii vidět. BBC Good Food Online ji zařadila mezi tipy na vánoční dárky a blýskla se i při Josého vaření v celonárodně sledovaném ranním pořadu This Morning.

A my jsme přesvědčení, že o tomhle spojení kulinářského a sklářského mistrovství uslyšíme i v roce dalším. Tak na zdraví a na radost z používání sklenek Moser & José Pizarro v roce 2020.

Pizarro sklenice na sherry, ruční výroba Moser, inspirováno José Pizarro


K vašim službám

Omlouváme se, ale tyto webové stránky nejsou optimalizovány pro tento prohlížeč. Použijte prosím aktuální verzi prohlížeče Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, popř. Safari.